Abstract banner

Projecten

CAVA is op zoek naar aanvullingen op hun tijdschriftencollectie! Lees hier hoe je ons kan helpen.

Contested Content

Voor het onderzoek naar het vrijzinnig humanisme is de collectie vrijzinnige tijdschriften van CAVA van groot belang. De tijdschriften vormen immers een soort ingang op de vrijzinnige archieven.

Om deze collectie - vaak met ‘strijdvaardige’ inhoud - doorzoekbaar te maken, ter beschikking te kunnen stellen en onder de aandacht te kunnen brengen, startte CAVA het digitaliseringsproject ‘Contested Content’ op en dit naar aanleiding van de impulssubsidies ‘digitale collectieregistratie’ van het departement Kunsten en Erfgoed van de Vlaamse overheid.

CAVA koos ervoor om te starten met de ‘nationale’ tijdschriften; uitgegeven door organisaties als het representatief orgaan voor vrijzinnig Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel (deMens.nu/Unie Vrijzinnige Verenigingen), sociaal-culturele organisaties binnen de vrijzinnig-humanistische gemeenschap (koepelorganisaties, werkend rond conflicten, radio- en televisie, literatuur en bibliotheken), vrijzinnige verenigingen zoals de organisatie voor morele bijstand aan gevangenen, organisaties voor jongeren en kinderen (bv. m.b.t. zedenleer) enz.

Ondertussen al benieuwd naar het project? We hebben de gezette stappen gedocumenteerd op de website van CEST (Cultureelerfgoedstandaardentoolbox). Je vindt er meer informatie over het doorlopen proces: de digitalisering zelf (opstellen van lastenboek, gunning, voorbereiding, digitalisering zelf (incl. controle)), de terbeschikkingstelling (rechtenproblematiek, open data en het terbeschikkingstellingplatform) en het toeleiden naar de gedigitaliseerde content. Een gedetailleerd overzicht van de gedigitaliseerde volumes kan je hier terugvinden: csv bestandOverzicht gedigitaliseerde vrijzinnige tijdschriften (654 kB).

De digitalisering en het doorzoekbaar maken van deze tijdschriften zal een grote stap vooruit betekenen om meer inzicht te kunnen verwerven in de mentaliteit van de vrijzinnig-humanistische gemeenschap, de thema’s die haar interesse reflecteren, het beleid van vrijzinnige organisaties...