Foto van een catalogus

online bibliografie

CAVA houdt op basis van haar eigen onderzoek een online bibliografie bij over:

  • de geschiedenis van het vrijzinnig humanisme in Vlaanderen en Brussel;
  • de geschiedenis van de Vrije Universiteit Brussel en haar academische gemeenschap.

Deze bibliografie bevat zowel uitgegeven bronnen als historische literatuur. Regelmatig worden er oude en nieuwe publicaties toegevoegd. Onderzoekers en geïnteresseerden vinden hier dus een aanzienlijke hoeveelheid informatie.

De online bibliografie is raadpleegbaar via de gespecialiseerde software Zotero. Deze werkt heel eenvoudig. Let wel, Zotero ondersteunt Internet Explorer niet; gebruik dus Firefox of Chrome.

Centraal heb je het overzicht met alle werken. Rechts zie je de bibliografische nota met meer informatie over het geselecteerde werk (soort werk, titel, auteur, plaats, uitgever, datum, aantal pagina’s, enz.). Om te zoeken kan je bovenaan gebruik maken van de zoekfunctie (bv. titel, auteur, jaar, enz.) of van de tags (onderwerpsmatige labels) aan de linkerkant.

Screenshot Zotero

In de bibliografische nota kan je zien of een werk zich in de collectie van CAVA (of in die van de Centrale Bibliotheek van de VUB) bevindt:

  • Library Catalog: locatie (CAVA of Centrale Bibliotheek)
  • Call Number: collectienummer

Wil je een of meerdere werken raadplegen uit de CAVA-collectie? Dat kan je tijdens onze openingsuren doen in onze leeszaal.

Bevat de bibliografische nota geen locatie of collectienummer, dan beschikken wij niet over een exemplaar van het werk in kwestie. Je kan in dat geval de Union Catalogue of Belgian Libraries (UniCat) of de Vlaamse catalogus van Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken raadplegen om het alsnog elders terug te vinden.