Foto van een catalogus

online catalogus

In onze online catalogus kan je gelijktijdig in onze collecties zoeken. Lang niet al onze archieven en collecties zijn al opgenomen in deze online catalogus. Er worden bijna dagelijks beschrijvingen toegevoegd. Leverde je zoekvraag niet het gewenste resultaat op? Contacteer ons dan gerust.

De catalogus is bevraagbaar in het Nederlands, het Engels en het Frans, maar de inhoud van de beschrijvingen is enkel beschikbaar in de taal van het document. Het grootste gedeelte is beschreven in het Nederlands. Je kan zoeken via zoekterm, maar je kan ook doorheen de boomstructuur bladeren.

Korte handleiding

In het eerste scherm zie je onderstaand beeld:

Pallas zoekscherm

Om te zoeken via zoekopdracht kan je in de invoerbalk één of meerdere woorden intikken. Bij het gebruik van één enkele zoekterm, kan je die ook inkorten: bv. "vrijzi" in plaats van "vrijzinnig" of "vrijzinnigheid". Je krijgt dan een lijstje met alle woorden die aan je zoekterm voldoen en kan dan het woord van je keuze aanklikken.

Om gerichter te zoeken, kan je meerdere zoektermen tegelijk ingeven. De catalogus houdt geen rekening met hoofdletters of accenten. Je hoeft geen scheidingstekens (zoals "&" of ",") in te geven, spaties volstaan. De volgorde van de woorden is niet van belang, het systeem combineert ze zelf. Je start de zoekopdracht door op enter of op de knop "Zoeken" te drukken.

Het dropdownmenu rechts bovenaan staat standaard op "Alles (gecombineerd)". Hier kan je aangeven in welk deel van de beschrijving er gezocht moet worden naar je zoekterm. Je kan je zoekopdracht verfijnen door bijvoorbeeld bij het ingeven van een naam enkel op ‘persoon’ te zoeken en niet op de volledige beschrijving. Je krijgt dan als zoekresultaat enkel die beschrijvingen waar de persoon als vormer of als schenker enz. staat.

In het dropdownmenu rechts onderaan kan je aangeven of je in de archieven, de bibliotheek of de fototheek wil zoeken. Standaard wordt op alle documenttypes gezocht.

De zoekresultaten worden steeds gegroepeerd weergegeven: eerst de archieven, dan de bibliotheekboeken en artikelen en dan de beschrijvingen uit de fototheek.

Pallas button

Bij zoekopdrachten die meerdere pagina’s met resultaten opleveren, kan je naar de volgende pagina’s navigeren via de pijltjes onderaan de pagina.

pallas3-45x45-20x20.jpg

Als je op een beschrijving in de lijst met zoekresultaten klikt, krijg je alle bovenliggende beschrijvingsniveaus te zien zodat duidelijk is in welk archiefbestand de gevonden beschrijving hoort. Door onderaan de pagina op het blauwwitte icoon te klikken, ga je naar de boomstructuur waar je de volledige context van de beschrijving terugvindt.

Op de startpagina kan je ook op de knop "Bladeren in de archieven" klikken om te bladeren in de boomstructuur. Je krijgt dan het hoogste niveau van de boomstructuur van de archiefcollectie te zien. Opgelet: In de bibliotheek of in de fotocollectie kan er niet "gebladerd" worden.

Pallas plusDoor op het plusje te klikken, kan je steeds kleinere archiefeenheden bekijken. Gevonden wat je zocht? Dan kan je deze eenheid selecteren door op de beschrijving te klikken.