Krijttekening van samenwerkende mannetjes

Doe mee!

Oproep getuigenis 50 jaar deMens.nuIn 1971 stichtten 9 verenigingen de Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV) om de belangen te behartigen van de vrijzinnige gemeenschap. De organisatie staat sinds 2011 bekend als deMens.nu. Vandaag telt deMens.nu 38 lidverenigingen. In 2021 bestond deMens.nu 50 jaar!

CAVA vierde deze gelegenheid met een participatief project. We nodigden (oud-)bestuursleden en (leden van) lidverenigingen die aangesloten zijn (geweest) bij deMens.nu (vroeger UVV) uit om te getuigen over de relatie van de lidvereniging tot deMens.nu. Ook na het eigenlijke feestjaar blijven we geïnteresseerd in getuigenissen.

  • Wanneer en waarom trad jouw vereniging toe tot deMens.nu?
  • Wat zijn volgens jou en jouw vereniging de hoogtepunten uit de geschiedenis van 50 jaar deMens.nu?
  • Hoe zien jullie de toekomst van deMens.nu?

Op deze en meer vragen zoeken wij een antwoord. Jouw verhaal helpt ons om de geschiedenis van deMens.nu te schrijven. De voorstelling van het boek over 50 jaar UVV/deMens.nu en haar lidverenigingen is voorzien voor het najaar van 2022. We hopen dat het tegen dan ook mogelijk is om een fysieke bijeenkomst te organiseren en dat we de boekvoorstelling kunnen koppelen aan een verhalenavond en debat.

Hieronder alvast een voorsmaakje van twee interviews die we afnamen in 2021 (Raoul Van Esbroeck en Jan Verlinden)

De vrijzinnige gemeenschap. Op een zondagvoormiddag bij elkaar komen. De mensen komen erna een borreltje drinken en een pintje drinken. We hebben elkaar gezien en de mensen zijn blij. Dat is het hem. Dat is wat ik noem gemeenschap.” — Raoul Van Esbroeck

Raoul Van Esbroeck (bestuurslid van HV-Mortsel (1978-1998) en vandaag van Vrijdenkend Mortsel) beschouwt lokale vrijzinnige gemeenschappen als de kern van de georganiseerde vrijzinnigheid. In de jaren 1980 pleitte hij er bij UVV daarom voor lokale ‘animatoren’ in deze gemeenschappen te installeren, eerder dan morele consulenten.

Interview met Raoul Van Esbroeck
Interview met Jan Verlinden (rechts), 11 oktober 2021

Mijn slogan was eigenlijk: men vangt geen vliegen met azijn. Als je wil de vrijzinnige idee ingang doen vinden, dan moet je de mensen iets bieden.” — Jan Verlinden

Jan Verlinden was betrokken bij uiteenlopende vrijzinnig-humanistische organisaties, waaronder het Humanistisch Verbond, de Oudervereniging voor de Moraal, Humanitas, het Humanistisch Instituut voor Massamedia. Hij zocht in al deze verenigingen en bij UVV naar manieren om de vrijzinnigheid aantrekkelijker te maken voor gewone mensen, zonder te veel theoretische grootspraak.

Heb je interesse? Contacteer ons via onderstaand formulier. Wij ontvangen je met enthousiasme en nieuwsgierigheid!