Wandelende voeten

Wandelroutes

Sint-Verhaegen: (Schijn)heilig studentenerfgoed

Tijdens deze wandeling maak je kennis met een van de oudste en belangrijkste tradities uit het eigenzinnige Brusselse studentenleven: Sint-Verhaegen. Dit evenement weet al bijna anderhalve eeuw op 20 november duizenden studenten naar het centrum van de hoofdstad te lokken, waar zij met veel luister het leven en denken van Pierre-Théodore Verhaegen vieren. Aan de hand van negen herinneringsplaatsen ontdek je de betekenis en geschiedenis van St V, dat in 2019 opgenomen werd op de Brusselse inventaris van immaterieel cultureel erfgoed.

In het kader van een stageopdracht van CAVA, in samenwerking met het Brussels Studentengenootschap – Geen Taal Geen Vrijheid, stelde stagiair Alan Jockmans de wandeling en gids "Sint-Verhaegen: (Schijn)heilig studentenerfgoed" op. Hij deed hiervoor het onderzoek, schreef de teksten, verzorgde de lay-out en zorgde voor aanvullende afbeeldingen en illustraties.

Ga zelf op wandel!

Download hier de brochure: pdf bestandErfgoedwandeling St-V (4.11 MB)
Je kan ook de izi-travel-app gebruiken. Je vindt de wandeling hier terug of je kan zoeken op het trefwoord ‘Sint-Verhaegen’ in de app. Je kan daarnaast een gedrukte brochure tijdens de openingsuren ophalen of ons vragen om een exemplaar naar je op te sturen. Bezorg ons in dat geval je naam, adres en het aantal exemplaren dat je zou willen ontvangen.

Rondleiding met gids

Je kan met je groep ook onze gegidste rondleiding volgen, die gebaseerd is op deze brochure, maar waarvan de route ingekort werd en die aangevuld werd met andere anekdotes.

Meer over Sint-Verhaegen

Lees meer over Verhaegen en het vrijzinnige studentenerfgoed van VUB en ULB.