Promobeeld Boekvoorstelling Floris Van den Berg

Groen Liberalisme. Een urgent manifest is een liberale politieke filosofie voor het Antropoceen, het tijdperk waarin we leven op een door de mens gehavende planeet. Groen liberalisme is de ongemakkelijke waarheid van het consistent toepassen van het niet-schadenprincipe van liberalisme. Van den Berg breidt het liberale niet-schadenprincipe van John Stuart Mill uit naar dieren en toekomstige generaties.

Dit manifest herijkt het raamwerk waarin de politiek zich afspeelt. Net zoals er consensus is onder alle hedendaagse politieke partijen dat slavernij onaanvaardbaar is, zo dient het uitbuiten van dieren en het schade berokkenen aan toekomstige generaties ook onaanvaardbaar te worden. Een groen liberale samenleving is een volledig plantaardige en duurzame samenleving.

Wetenschapsfilosoof Floris Van den Berg is overtuigd veganist, ecohumanist en uitgesproken atheïst. Als docent en onderzoeker is hij verbonden aan de Universiteit Utrecht. Als milieufilosoof pleit hij voor een strikt veganisme — de enige duurzame oplossing, volgens van den Berg — en een doorgedreven ecohumanisme.

Deze boekvoorstelling kadert in de reeks Vrijdenker@Geuzenhuis en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van het Geuzenhuis, uitgeverij Houtekiet en het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA).

Praktisch

Adres: Geuzenhuis Gent (Kantienberg 9, 9000 Gent)

Inkom: € 5 / € 3 (-26j) / € 1 (kansentarief)

Plaatsen zijn beperkt, dus schrijf even in via de website van het Geuzenhuis!

21 mei 2019 van 20:00 tot 22:00 Add to personal calendar