Voor Erfgoeddag, met dit jaar als theCampagneposter voor Erfgoeddag 2021ma De Nacht, organiseren we een digitale lezing over het rectoraatsgebouw. De ‘Sigaar’, de ‘M’, het Braemgebouw, the Braem Building: hoe je het iconische rectoraatsgebouw van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ook noemt, het staat bol van de symboliek. Het hele gebouw en de verhalen erachter ademen de lijfspreuk van de VUB uit ‘Scientia Vincere Tenebras – Met de Wetenschap de Duisternis Overwinnen’.

Heel wat mensen kennen het gebouw door zijn opvallende vorm en luifel maar het verhaal en de intenties van de architect zijn veel minder gekend. Architect Renaat Braem (1910-2001) wou met zijn laatste grote project de waarden van de VUB onderstrepen. Naast het symboliseren van het Vrij Onderzoek en het vrije denken moest het gebouw echter ook op mensenmaat zijn en de band met de natuur en de kosmos verbeelden. Licht, helderheid en rede staan tegenover het duister en de onwetendheid. Daaruit vloeiden de bijzondere vorm, de muurschilderingen en de vele details van het gebouw voort.

Tijdens de digitale lezing (via MS Teams) door Charlotte Nys kom je er alles over te weten!

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar info@cavavub.be of door ons contactformulier in te vullen. Inschrijven kan tot 22 april. 

 

24 april 2021 van 19:30 tot 21:00 Add to personal calendar