Voor Erfgoeddag, met dit jaar als thema De Nacht, organiseren we twee rondleidingen in het rectoraatsgebouw. De ‘Sigaar’, de ‘M’, het Braemgebouw, the Braem Building: hoe je het iconische rectoraatsgebouw van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ook noemt, het staat bol van de symboliek. Het hele gebouw en de verhalen erachter ademen de lijfspreuk van de VUB uit ‘Scientia Vincere Tenebras – Met de Wetenschap de Duisternis Overwinnen’.

Heel wat mensen kennen het gebouw door zijn opvallende vorm en luifel maar het verhaal en de intenties van de architect zijn veel minder gekend. Architect Renaat Braem (1910-2001) wou met zijn laatste grote project de waarden van de VUB onderstrepen. Naast het symboliseren van het Vrij Onderzoek en het vrije denken moest het gebouw echter ook op mensenmaat zijn en de band met de natuur en de kosmos verbeelden. Licht, helderheid en rede staan tegenover het duister en de onwetendheid. Daaruit vloeiden de bijzondere vorm, de muurschilderingen en de vele details van het gebouw voort.

Tijdens de rondleiding maak je kennis met het verhaal van Renaat Braem en van de symboliek die hij in het gebouw, dat ondertussen zijn naam draagt, verwerkte. Op ieder verdiep is er een andere muurschildering, samen vertellen ze het verhaal van het ontstaan van de wereld en de mens en zijn strijd om vrij te zijn.

Als rectoraatsgebouw was en is het gebouw natuurlijk ook de plaats waar de studenten hun ongenoegen uiten over het beleid van de Universiteit. Het Braemgebouw werd meermaals bezet bij dergelijke acties.

24 april 2021 van 18:00 tot 21:00 Add to personal calendar