Gezien de huidige situatie heeft de overkoepelende organisatie van Erfgoeddag beslist deze editie uit te stellen naar 24 en 25 april 2021.

Voor Erfgoeddag, met dit jaar als thema De Nacht, organiseren we twee rondleidingen in het rectoraatsgebouw. De ‘Sigaar’, de ‘M’, het Braemgebouw, the Braem Building: hoe je het iconische rectoraatsgebouw van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ook noemt, het staat bol van de symboliek. Het hele gebouw en de verhalen erachter ademen de lijfspreuk van de VUB uit ‘Scientia Vincere Tenebras – door wetenschap de duisternis overwinnen’.

Heel wat mensen kennen het gebouw door zijn opvallende vorm en luifel maar het verhaal en de intenties van de architect zijn veel minder gekend. Architect Renaat Braem (1910-2001) wou met zijn laatste grote project de waarden van de VUB onderstrepen. Naast het symboliseren van het Vrij Onderzoek en het vrije denken moest het gebouw echter ook op mensenmaat zijn en de band met de natuur en de kosmos verbeelden. Licht, helderheid en rede staan tegenover het duister en de onwetendheid. Daaruit vloeiden de bijzondere vorm, de muurschilderingen en de vele details van het gebouw voort.

Tijdens de rondleiding maak je kennis met het verhaal van Renaat Braem en van de symboliek die hij in het gebouw, dat ondertussen zijn naam draagt, verwerkte. Op ieder verdiep is er een andere muurschildering, samen vertellen ze het verhaal van het ontstaan van de wereld en de mens en zijn strijd om vrij te zijn.

Als rectoraatsgebouw was en is het gebouw natuurlijk ook de plaats waar de studenten hun ongenoegen uiten over het beleid van de Universiteit. Het Braemgebouw werd meermaals bezet bij dergelijke acties.

Reserveren
De rondleiding is gratis maar reserveren is verplicht. Stuur een mail naar CAVA en geef aan voor welke rondleiding je kiest (rondleiding 1 om 18:00 of rondleiding 2 om 19:30). Aantal plaatsen: 2 x 15 personen. Reserveren kan tot 10 april.

Locatie
Afspraak aan de ingang van het Braemgebouw
VUB Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
1050 Elsene

Een wegbeschrijving vind je hier

Opgelet

Momenteel zijn er volop renovatiewerken aan de gang. Daardoor is de lift buiten gebruik. Draag comfortabele kledij en schoenen.

25 april 2020 van 18:00 tot 21:00 Add to personal calendar