Save the date

Het congres ZINZorg.nu is een initiatief van het huisvandeMens Brussel in samenwerking met Brussels Expertisecentrum Levenseinde (Brel), Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA), Clubhouse Brussels, deMens.nu, Erasmus hogeschool Brussel, de Maakbare Mens, Stuurgroep Morele Bijstand, SOS Nuchterheid Brussel, Uitstraling Permanente Vorming, Vilans (Nederland), End-of-Life-Care Reasearch Group VUB-UGent en het Woonzorgcentrum Sint Rochus.

Wil je op de hoogte blijven? Volg dan de Facebookpagina van ZINZorg.nu. Je vindt alle praktische gegevens en het inschrijvingsformulier op de ZINZorg.nu website.

Programma

9u15 Onthaal met koffie

09u45 Verwelkoming Zinzorg.nu

10u00 Voorafgaande zorgplanning in woonzorgcentra: nieuwe inzichten uit de wetenschap – Joni Gilissen (Onderzoeksgroep End-of-Life Care V.U.B./UGent)
Wat zegt de wetenschap over Voorafgaande Zorgplanning? Joni Gilissen van End-of-life Care geeft ons een stand van zaken. Wat weten we al? Wat zijn we aan het onderzoeken? Welke implicaties heeft recent onderzoek op de praktijk? En, wat weten we nog niet?

10u30 Een leven zonder zin: whose life is it anyway? – Prof. Dr. Freddy Mortier (UGent)
Levensmoeheid, psychisch lijden en de vraag naar euthanasie zijn maatschappelijk gevoelige thema’s. Enerzijds ontstaan er verenigingen die hun leden de garantie (willen) geven op een “zelfdodingspil”, terwijl er anderzijds therapeuten en verenigingen zijn die de mogelijkheden tot euthanasie willen beperken of terugschroeven. Hoe kunnen we deze reacties begrijpen en wat kunnen we als zorgverlener doen om de autonomie van de patiënt/cliënt te waarborgen?

11u00 – 11u15 Pauze

11u15 Werken met de Transitiecirkel bij zin- en levensvragen Rinske Boomstra (Vilans)
De zogenoemde zin- en levensvragen gaan over de betekenis van ons leven: waar sta ik voor? Wat vind ik belangrijk? Aan wie of wat wil ik mij verbinden? Wie ben ik? Voor wie ben ik van betekenis? Na ingrijpend verlies kunnen we ervaren dat de antwoorden die we hierop hadden niet meer werken, waardoor we op zoek moeten naar nieuwe antwoorden. Rinske Boomstra biedt ons een aantal handvatten om mensen in hun zoektocht naar antwoorden te begeleiden, met aandacht voor het levensverhaal. De focus zal liggen op het werken met verhalen.

12u15 – 13u30 Lunch + infobeurs
Tijdens de lunchpauze worden er broodjes voorzien en krijgt u de mogelijkheid om de verschillende infostanden te bezoeken van onze partners.

13u30 WORKSHOP | ZINzorg-overleg in de praktijk
Alvorens de workshops te starten, wordt een casus uit de praktijk gepresenteerd aan de hand van een kort filmpje. We verdelen de deelnemers in kleinere groepen om in alle vertrouwelijkheid een zorgoverleg te simuleren. Experts van het huisvandeMens Brussel begeleiden dit gesprek met aandacht voor autonomie, levensvragen en persoonsgerichte zorg. Nadien volgt een feedbackmoment.

15u30 Slottoespraak

15u45 – 16u30 Receptie

 

Flyer Congres ZINZorg.nu
22 februari 2018 van 9:30 tot 16:30 Add to personal calendar