Foto van een microfoon

vrijzinnige verhalenavonden

Ken je iemand die zeker ook geïnterviewd moet worden, neem dan zeker contact op met ons.

Frieda Fiers, Gerlant Van Berlaer en Mark Morhaye over gemengde cantussen

Jimmy Koppen (interviewer): Ik denk dat er bij die cantussen van Westland geen vrouwen aanwezig mochten zijn?
Frieda Fiers: Nee, maar het kwam er op neer – en in bepaalde andere delen van de maatschappij is dat ook zo – dat het officieel niet mag, maar in de praktijk wel. Dat is zoals in de jaren 1970, ben ik daar… Men noemde dat toen de ‘porre rosé’-cantussen. Je had inderdaad ook de keun inderdaad. Als er meisjes toegelaten werden, was het porre. Dat was een cantus met roséwijn. 
Gerlant Van Berlaer: Lichtjes stigmatiserend…. 
Frieda Fiers: Enfin, voor de mannen was het ook rosé.
Gerlant Van Berlaer: Er zijn nog dergelijke mannenkringen; Boves en Klamme Hand. Zij hadden dan – herinner ik me als term – een egregia. Dat was één vrouw die daarbij mocht zijn. Dat was de uitverkorene. Die moest het dus met heel de kring doen, neem ik aan. Er waren zo nog wel van die fenomenen. Het gemengde is er maar in de loop van de tijd ingeslopen, denk ik. 
Frieda Fiers: Ik heb altijd in een gemengde situatie gezeten. Vanaf mijn 3 jaar, zat ik in het gemengde staatsonderwijs. Dat was in de jaren 1950. Ik ben ook met dat gegeven naar de VUB gekomen. Ik vond dat zo logisch. Dat was in de jaren 1970. Dat bij Westland maar officieel kan… en dat ze geschorst geweest zijn; dat weet ik dus allemaal niet meer. Ik zat toen al in andere contreien. 
Gerlant Van Berlaer: Omgekeerd bestond het ook. Ik heb me destijds opzettelijk – en waarschijnlijk jij ook –  laten dopen bij de Zatte Wijven Kring, omdat dat de Zatte Wijven Kring was. 
Mark Morhaye: Absoluut, uit principe, hé. Er was een beetje een tegenbeweging. Op een gegeven moment in de jaren 1990 zag je ook dat, hoewel vrouwen steeds meer actief participeerden, men op de hogere posities toch moeilijker binnengeraakte. Er zijn dan zo’n aantal van die stevige madammen geweest die wel wisten waar ze voor stonden. Die hebben dan ZWK opgericht, de Zatte Wijven Kring, in de hoop dat ze de vrouwen daar een beetje mee konden emanciperen. Het gevolg was dat er op de eerste doop bijna meer mannen aanwezig waren dan vrouwen. Ik heb vandaag achter de toog gezien dat heel veel dames die ons bedienden waarschijnlijk ook tot deze geweldige studentenkring behoren. Ik heb er toch een aantal linten van gezien.